Op zondag 22 januari 2023 werden de leden, hun familie en vrienden uitgenodigd voor de nieuwjaarslunch die plaats vond in de Zandberghoeve te Oedelem. Niet minder dan 18 leden van de Grande Commanderie Brugge hadden zich ingeschreven.
Samen genoten we van een lekkere Champagne als aperitief en schoven we aan tafel voor een sublieme maaltijd met de nodige "vin vray" geselecteerd door Francky.
De sfeer was optimaal en naarmate de namiddag vorderde verhoogde het volume van de gesprekken.
De sfeer was optimaal. Het was een blij weerzien voor iedereen en het smaakte naar meer.
De volgende afspraak is op 22 april 2023 voor het 23ste kapittel van de Grande Commanderie Brugge. Dit Kapittel zal plaatsvinden in het kasteel van Moerkerke.
Hierna vind je een overzicht van de geproefde wijnen tijdens de Nieuwjaarslunch.
Overzicht van de geproefde wijnen
Champagne CASTELLANE Brut
Gemaakt in het imposante champagnehuis gelegen aan de Avenue de Champagne in Epernay, opgericht in 1895, maar nu behoort dit champagnehuis tot de groep Laurent Perrier. Het kenmerkende logo is een door Vicomte Flores de Casellane gemaakt rood Andreas kruis, omdat St.Andreas de beschermheilige was van het huis. Het champagnehuis bevat 9 kilometers (te bezoeken) kelders en een toren die eigenlijk symbool staat voor de stad Épernay.
Info: deze champagne is gemaakt van de 3 traditionele druivenrassen: 35% chardonnay, 35% pinot meunier en 30% pinot noir , waar nog 15% reservewijn wordt aan toegevoegd. Zo bekomt men elk jaar dezelfde harmonieuze champagne met de nodige frisheid, elegantie en goede fruitsmaak.
In het glas een strogeel tot bleekgouden kleur met een fijne royale mousse. In de neus aroma’s van witte bloemen en wit fruit en hints van briochebrood en kalk(steen). In de mond hints van vanille, wit fruit en wat peperkoek.
Château Pontet La Gravière AOP Graves 2020
Info: deze Graves werd gemaakt van een assemblage van 50% sauvignon blanc en 50% sémillon afkomstig van 30 jaar oude stokken. De vendange gebeurde volledig manueel met respect voor de kwaliteit van de druiven.
Het is een licht strogele wijn, helder, doorschijnend en glanzend.
In de neus onmiddellijk minerale aanzet en wat citroen/ limoen; na walsen peer en perzik naast een bloemige, florale toets en blijft mineraal. In de mond een boeket van wit fruit van zowel zoete als zure vruchten. Qua smaak zijn de frisse zuren en goed merkbare molligheid in perfecte balans, zeer evenwichtige wijn.
Duur afdronk: 6 Ã 7 sec.
Deze wijn past als aperitief, maar zeker ook bij visgerechten met lichte saus.
GIGONDAS AOP Domaine Grand Romane ROOD 2020
Gigondas heeft een rijke terroir door een vroegere zee (kalk, zand, fossielen…) en dus een geologische belangrijke ondergrond voor de druivenproductie. Bovendien liggen de wijngaarden op zowat 350 à 500 m hoogte en door de invloed van noordelijke wind is de temperatuur er enkele graden koeler. De druiven komen van druivelaars aangeplant in 1950.
Opmerkelijk is dat de cuvée mouvèdre wordt gevinifieerd met macération carbonique om de rondeur van de wijn te verbeteren en smaken en geuren van fondant of chocolade te bekomen.
Het is een zeer donkerkersenrode wijn met paarse rand, zeer intens en ondoorschijnend; met een mooie tranengordel in het glas. De wijn bevat 15% alcohol ! In de neus is de wijn bij aanzet wat gesloten, maar na walsen zeer complex met geuren van donkerrood en zwart fruit, bosfruit, wat vanille, cassis, fondant chocolade, mooie kruidigheid.
In de mond vinden we dezelfde complexe aroma’s van donker fruit en bosfruit, kruidigheid. Qua smaak zijn er mooie zuren, een goede moelleux en duidelijk aanwezige zeer zachte tannines. De wijn is zeer evenwichtig en nu reeds goed versmolten; de wijn heeft zeker voldoende zuren maar is terzelfdertijd ook krachtig, met een lange afdronk. Kortom: een zeer geconcentreerde wijn met veel toekomst.
Deze uitstekende wijn is nu reeds enorm genietbaar en past perfect bij diverse gerechten bvb. met wildgerechten of geroosterde vleesgerechten. Kan zeker nog minstens 5 Ã 10 j worden bewaard.
Comments