Wijnen, een ware passie!
Proeven
We zijn allemaal goed in het proeven van wijn!
Het is waar dat wij altijd de indruk hebben dat het een mysterieus iets is en alleen toegankelijk voor de zeer grote kenners om wijn te kunnen beschrijven. Maar iedereen kan zich concentreren en praten over zijn eigen sensaties.
​
Elke wijn heeft zijn eigen specifieke smaak en bezit een zekere complexiteit in reuk en smaak.
​
Het is van belang om een wijn op een gestructureerde manier te proeven.
Vijf zintuigen
We hebben vijf zintuigen: zicht, reuk, smaak, gehoor en tastzin. Tot nu toe, niets ingewikkelds!
​
Wanneer we iets eten of drinken, dan gebruiken we onze vijf zintuigen om hetgeen we eten of drinken te identificeren.
​
We eten en drinken elke dag, gelukkig maar... Dat is goed nieuws, want we "proeven" ook elke dag.
​
Door beter te luisteren naar onze zintuigen, proberen we hetgeen we proeven bewust te ontleden en associeren met andere dingen...
Wijnproeven
Voor wijnproeven is het hetzelfde! Behalve dat tastzin en gehoor je niet veel zeggen als je wijn proeft. Je gaat dus vooral letten op wat je ogen, neus en mond je vertellen.
​
De ogen zullen de kleur ervan zien, die de "mantel" van de wijn wordt genoemd,
De neus ruikt de aroma's, de zogenaamde "neus" en of ze meer of minder intens zijn,
De mond voelt de smaak, de aroma's, die men de "mond" van de wijn noemt.
​
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen... dat is de boodschap!