top of page

24ste Kapittel van de Grande Commanderie Brugge

Op 20 april 2024 vierde de Grande Commanderie Brugge haar 24ste Kapittel in de Salons Denotter te Zedelgem. Er waren niet minder dan 61 deelnemers ingeschreven waaronder 25 leden van de Commanderie Brugge.


We werden vereerd met de aanwezigheid van Messire Johny Algoet, Grand Maître, Messire Jos Geyskens, Grand Connétable, Messire Alain Coutelier, Roy d'Armes, Messire Staf Liekens, Grand Sénéchal en Messire Marc Louwyck, Grand Webmaster.
Heel wat bevriende commanderieën waren eveneens vertegenwoordigd. Naast de commanderieën van Sint-Niklaas, Leuven, Luik-Verviers was Waregem vertegenwoordigd door een dertien koppige delegatie.

Messire Marc Louwyck, Grand Webmaster, zorgde voor een kortfilm van het ganse gebeuren. We zijn hem uiteraard zeer dankbaar voor deze waardevolle bijdrage.



Vanaf 19u. werden de vele gasten verwelkomt door de leden van het comité o.l.v. de Chef de Clan. Dit was meteen ook het startschot voor de receptie met de klassieke amuses en een Champagne Grand Cru van het huis Michel Hernoux uit Mally-Champagne (beschrijving zie onderaan). Rond 20u. werden de gasten uitgenodigd om aan tafel te gaan en werd de stoet van de dignitarissen gevormd. Op de muziek van Il Silentio, riep Messire Jan Simoens, Chevalier, de namen af van de dignitarissen in de geijkte volgorde. De dignitarissen kwamen één voor één naar voren.


Messire Claude van Pottelsberghe de la Potterie, Commandeur van de Grande Commanderie Brugge, nam het woord en in naam van het comité dankte hij iedereen voor zijn aanwezigheid. Hij dankte eveneens al wie had bijgedragen tot het goede verloop van het Kapittel. Hij nam van de gelegenheid gebruik om iedereen uit te nodigen op het 25ste Magistraal Kapittel van de Grande Commanderie Brugge die doorgaat op 26 april 2025 in het Kasteel van Moerkerke. Tot slot wenste hij iedereen een prettige avond toe.


Na de speech van de Chef de Clan kon het feest beginnen. Het gastronomische menu werd vergezeld door de "vin vray", geselecteerd door Messire Francky Segaert, Bailli-Honoraire en Gente Dame Marleen Dobbels, Bailli-Argentier. Bij het voorgerecht en het hoofdgerecht werden telkens twee wijnen geschonken. De volledige beschrijvingen van de wijnen vind je onderaan deze pagina.


De maaltijd werd afgesloten met een tombola met leuke prijzen en iedereen kon nog eens de benen strekken op de dansvloer. De sfeer was opperbest. Rond één uur werden de kaarsjes uitgeblazen...

Hieronder vind je nog een leuke fotoreportage.




Wijnbeschrijving


Champagne Grand Cru M. HERNOUX Brut – Mailly-Champagne

Gemaakt in het Champagne GRAND CRU dorp door de familie Hernoux die nog steeds zelfstandig produceert. Wat hun champagne bijzonder maakt is dat de flesrijping maar liefst 5 à 7 jaar in beslag neemt, zodat de champagne bijzonder fijne en prachtige smaaktoetsen ontwikkelt. De champagne is een blend van 80% pinot noir en 20% chardonnay.


Licht strogeel van kleur met een bijzonder fijne pareling in het glas. Aroma’s van brioche, honing en wat witte bloemen. Ook een toets van rode jonge vruchten. Intense champagne met een fijne, complexe zachte smaak te wijten aan de 5 jaar lagering in de kelder. Op het einde een stijlvolle, frisse maar lange afdronk. Een krachtige maar elegante champagne perfect voor aperitief.


Grüner Veltliner – Smaragd – Domäne Wachau 2022

De meest krachtige en complex wijn met min. 12,5% alcohol, krijgen de toevoeging SMARAGD. De Smaragd wijnen zijn het summum van wat gruner veltliner te bieden heeft. Ze zijn zeldzaam en kunnen verder rijpen op fles.


Licht strogeel van kleur met licht groene glans. In de neus bloemige aroma’s, citrusvruchten en witte bloesems, wit steenfruit en witte perzik. In de mond dezelfde aroma’s maar zeer mondvullend, rijp en complex met een lichte toets van pompelmoes op het einde. Goede aciditeit en lichte moelleux en een lange afdronk van 7 à 8 sec.


Le G de Château GUIRAUD – Bordeaux Blanc 2020

Château Guiraud is een grote naam en 1e Grand Cru Classé van Sauternes. Een volledig biologisch droge witte wijn, gemaakt van 50% sauvignon blanc en 50% sémillon druiven die groeien op een zandhoudende kiezelbodem. De druiven werden manueel geplukt en geselecteerd en na fermentatie werd de wijn 9 maanden op 1 j oude eiken vaten gelagerd.


Intens strogeel van kleur. Bij aanzet in de neus licht vanille en aroma’s van wit rijp fruit, exotisch fruit en toets van acaciahoning. In de mond dezeflde complexe aroma’s met vooral ook witte pruimen. Zeer geconcentreerde en mondvullende wijn met een lange afdronk van 8 à 9 sec.


Château MARTINET – Genèse – Saint-Émilion 2020

Château Martinet is een groot Grand Cru domein uit Saint-Émilion. Voor de productie van de Genèse cuvée werden enkel Merlot druiven gebruikt! De wijn werd zo puur mogelijk gemaakt waardoor de pure zachtheid en aromatische Merlot druif tot zijn recht komt. Handmatige pluk, selectie druiven en na zwavelvrije fermentatie wordt de wijn gelagerd in houten vaten en amforen gedurende 12 mnd. Deze niet doorschijnende wijn heeft een granaatrode kleur, paarse rand en mooie tranengordel in het glas.


Bij aanzet in de geur herkennen we wat vanille en zwarte bessen, rood fruit, ook wat bloemige en kruidige toetsen (peper en rozemarijn), maar ook wat secundaire aardse aroma’s, koffie en cacao. In de smaak ook wat zoethout. Deze complexe wijn heeft elegante zeer zachte tannine en een lange afdronk van 8 à 9 sec.


Domaine LA MARTINE Syrah des Fous 2021 – AOC Limoux

Een ondoorschijnende donkerkersenrode wijn met paarse rand en een mooie tranengordel. In de neus complexe aroma’s van krachtig rood en donkerrood fruit, kruidigheid maar ook wat peperkoek, zoethout, drop en aroma’s van gerookt vlees of spek. In de mond dezelfde aroma’s van rood en blauw fruit en kruiden, maar ook een delicate verfijnde smaak van gerookte vlees. Afdronk van 8 à 9 sec. Deze wijn werd na fermentatie op inox vaten gedurende 12 maanden gelagerd op grote eiken vaten, maar de houtlagering is bijna niet merkbaar.


Nota: Syrah is blijkbaar de enige echte VROUWELIJKE druif! Alle andere druivenrassen in Frankrijk zijn mannelijk. Waarom juist syrah vrouwelijk is, is niet helemaal duidelijk, maar het karakter van de druif en de wijn die ervan gemaakt wordt, hebben duidelijk vrouwelijke trekjes…


Muscat Rivesaltes – Vin Doux Naturel – LAFAGE 2022

Bij het dessert serveren we een Muscat de Rivesaltes, 2022 – domaine Lafage- een vin doux naturel uit de streek Rousillon in het wijngebied Rivesaltes net boven Perpignan. Een kleine wijngaard op 400 m hoogte, met kalkbodem die een frisheid en finesse accentueert. Jean-Marc Lafage maakt deze dessertwijn van 100% muscat, nl 90% Muscat a petit grains (de fijnste) en 10% Muscat d’Alexandrie.


Het gaat om een biologische teelt van 40 jaar oude wijnstokken en manuele pluk van de druiven. Deze Muscat de Rivesaltes is een versterkte wijn die heel lang kan bewaren (2032). 24 u pelmaceratie – gisting stoppen door alcohol toe te voegen – 3 maand ouderen op droesem in inox.


In de neus ervaren we sinaasbloesem, citrus, perzik en een vleugje munt. Naast de typische muskaat aroma’s van bloemen, citrus, specerijen. Deze wijn kan als aperitief gedronken worden maar ook met fruitsalades, blauwe schimmelkazen, fruittaarten, cake en ganzenlever of met een dessert zoals nu.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page