top of page

23ste Kapittel van de Grande Commanderie Brugge

Op 22 april 2023 werd het 23ste Kapittel van de Grande Commanderie Brugge georganiseerd in het prachtig kader van het kasteel van Moerkerke. Het kapittel werd bijgewoond door Messire Johny Algoet, Grand Maître, door Messire Jos Geyskens, Grand Conétable, en door Messire Alain Coutelier, Roy d'Armes.



Er waren ook heel wat leden van bevriende commanderieën (Waregem, Moeskroen, Luik-Verviers, Leuven en Sint-Niklaas). Naast enkele vrienden en kennissen waren 23 leden van de Brugse Clan aanwezig. Het ganse dezelschap bestond uit 52 deelnemers.

De viering ging van start met de klassieke hapje en de Champagne als aperitief. Het ging om een Champagne van het huis Charles HEIDSIECK & C° Monopole – Grande Cuvée Brut (zie beschrijving onderaan). Na het aperitief, was het tijd voor de traditionele stoet van de dignitarissen. Daarna nam de Chef de Clan het woord en verwelkomde iedereen.



Klik op de foto om te vergroten...


Tijdens de maaltijd werden niet minder dan zes wijnen geproeft (zie hierna). Bij sommige gerechten werden zelfs twee wijnen geserveerd. De hamvraag: welke wijn past het best bij het gerecht. Doorgaans waren de meningen verdeelt...

Na de maaltijd kon iedereen even de benen strekken met enkele leuke dansen. De sfeer zat terug opperbest en de avond ging weer veel te snel voorbij...


Wijnbeschrijving

Champagne Charles HEIDSIECK & C° Monopole – Grande Cuvée Brut

Het legendarische huis Charles Heidsieck behoort zonder meer tot de groten van Champagne door de superieure kwaliteit van hun wijnen. De uitmuntende kwaliteit is met name te danken aan het feit dat Heidsieck werkt met een aandeel van maar liefst 40% reservewijnen. Deze komen van de mooiste percelen en uit de beste jaren. De wijnen rijpen zo’n vijf tot vijftien jaar op vat voordat ze gebruikt. Dit geeft een prachtige Champagne met een opvallende diepte en complexiteit. Deze wijn is een blend van chardonnay en pinot noir.

In de mond heeft de champagne een mooie mousse met veel kracht maar toch mooie levendigheid en een zeer fijne aangename bubbel. De geuren en smaken van deze champagne zijn wit fruit, appel, citrus met aangename mousse. Mooie en vooral elegante champagne.


Brognolino Soave Classico DOC 2021 C. Beretta - Verona

Aan de vinificatie van de garganega-druif wordt veel aandacht besteed: eerst worden de druiven gedeeltelijk gedroogd aan de stok. Na de oogst wordt een deel in inox vergist en wordt ook de malolactische omzetting geblokkeerd. 10% gaat in oude eiken vaten en wordt daar vergist. Nadien wordt alles geblend en ontstaat een gevarieerde, rijke en diepe smaak die een lange afdronk verzekert.


Jacques Mouton -Madeleine Chardonnay 2021 – Franschhoek:

Deze wijn wordt gemaakt op domein La Couronne uit verschillende wijngaarden uit de Breede River regio, vatrijping op 30 % nieuwe en 60 % oudere Amerikaanse eiken vaten. Een licht goudgeel kleur en smaken en geuren van exotisch fruit, perzik, gele appel, en vanille door de houtrijping, boter en room. Deze wijn kreeg een perfecte houtlagering en is bijzonder genietbaar en aangenaam. Een prachtige chardonnay uit Zuid-Afrika uit Franschhoek (West-Kaap). Deze chardonnay werd gemaakt van mooi gerijpte druiven en doet denken aan de grote Bourgognewijnen. Past uitstekend bij gerechten met room- of botersaus.


Château du Trignon – Côtes-du-Rhône 2019

Een monocépage van roussanne druif. Intens, romig en vol, fruitig en lichtkruidig van smaak met een lange afdronk. De wijn is strogeel van kleur en heeft de geur en smaak van witte abrikoos, honing en subtiele geuren van bloemen (narcissen). Past zeker bij zachte kazen, romige visgerechten, bouillabaisse, witvlees of vis met romige sauzen.


Deltetto Bramè Barbera d’Alba Superiore 2020

Intens donkerkersenrood zonder merkbare evolutie. Mooi glanzende wijn en tranengordel in het glas. In de neus aroma’s van jong gekookt rood fruit (kersen en bramen) en kruidigheid (peper). In de mond dezelfde aroma’s van jong rood fruit en peper. Mooie typisch Italiaanse zuren, goede moelleux en zachte reeds versmolten tannines met een lange afdronk. Kortom een goede aangename wijn. Deze wijn werd zelfs 12 maanden op Franse eik opgevoed alhoewel men dit moeilijk kan terugvinden in de wijn. Bramè wil zeggen verlangen (naar nog een glaasje…?).


Châteaux de la Croix Charbières – AOC Grignan les Adhémar 2018

AOC Grignan- les-Adhémar ligt (ten zuiden van Montélimar) op de kalkstenen heuvels van de Coteaux du Tricastin (de vroegere naam van deze AOC) en strekt zich uit in rivierterrassen op de linkeroever van de Rhône. De wijnstok neemt echter weinig ruimte in dit land van overvloed waar lavandin, lamsvlees en zwarte truffels hand in hand gaan. Grignan-les-Adhémar heeft een heel aparte benaming met een eigen identiteit. Deze wijn is een monocépage van syrah. Dieprode krachtige wijn met veel donkerrood fruit (zwarte bes, pruimen…), cassis en goede zuren, maar ook met veel tannines en kruidigheid.


Riffel Schalachberg - Riesling Spätlese 2019

Het domein bevindt zich bij de Binger Rochusberg (Rheinhessen), een ideale rots strook die rijk is aan kwartsiet en zich uitstrekt van het Taunus gebergte tot aan de Hunsrück en behoort tot de beste van de streek. De wijnen hebben vooral frisheid en een toets van vuursteen en zijn opvallend elegant. Bij Weingut Riffel werkt men sinds 2009 op Biodynamische wijze. Een prachtige dessertwijn.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page